WordPress Handleiding

WordPress handleiding – De WordPress editor

Vorige week heb ik je verteld hoe je afbeeldingen en andere media binnen WordPress kunt beheren. Deze week ga ik uitleggen wat de WordPress editor (bewerker) betekent en inhoudt.

LET OP

Met de introductie van WordPress 5.0 en de nieuwe Gutenberg editor maakt WordPress een grote stap naar de moderne tijd. WordPress wordt met Gutenberg naar een hoger niveau getild als het gaat om het bouwen en beheren van websites.

Het betekent wel dat het contentbeheer van jouw website er anders uit gaat zien en anders gaat werken. Het kan zijn dat de bepaalde instructies in deze handleiding daarom niet meer van toepassing zijn.

In mijn artikel “Verwacht: WordPress 5.0 en Gutenberg” geef ik een uitgebreide update over de stand van zaken.

Later hoop ik in de gelegenheid te zijn om de handleiding daar waar dat noodzakelijk is aan te passen met nieuwe instructies.

De WYSIWYG tekstbewerker

“De Whizzy wat?”

WYSIWYG staat voor: What You See Is What You Get (Wat je ziet is wat je krijgt).

Vroeger werd binnen de WordPress editor de term WYSIWYG gebruikt (het tabblad waar nu “Visueel” staat). Meestal wordt deze term gebruikt als je in een programma als bijvoorbeeld WordPress tekst kunt vormgeven zonder dat je daarvoor technische kennis nodig hebt. Als ik klanten lastig val met termen als “H1”, “emphasized” en “blockquote”, begrijpen weinig mensen direct wat ik daarmee bedoel. Daarom biedt WordPress een bewerker die erg gebruiksvriendelijk is voor het opmaken en perfectioneren van je tekst als je niet bekend bent met programmeertaal. De editor is vrij krachtig, met meerdere knoppen en opties voor het bewerken van de inhoud van je pagina of bericht. De meeste opties die beschikbaar zijn lijken op die in een tekstverwerker zoals Word: vet, cursief, opsommingslijstjes, enz…

Ik ga niet alle opties separaat behandelen. Kijk er zelf maar eens naar en probeer ze een keer uit. Om te testen raad ik mijn klanten altijd aan om daarvoor een testpagina of -bericht te maken. Hou de status dan in concept en/of zet de zichtbaarheid op privé. Op die manier kun je naar hartenlust alles uitproberen.

WordPress Editor

Geen WYSIWYG meer?

In feite is deze term een beetje achterhaald en is daarom door WordPress vervangen door de term en het tabblad “Visueel”. Voor een groot gedeelte kun je de teksten en de opmaak ervan nog wel zien binnen de bewerker, maar hoe het er in het echt op je website uit ziet, hangt voor een groot gedeelte af van welke WordPress template je gebruikt en de instellingen die zijn gebruikt.

Ook kan het zijn dat je WordPress theme of gebruikte plugins bepaalde functionaliteiten aan je bewerker toevoegen, bijvoorbeeld voor shortcodes.

Kitchen Sink

Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar WordPress heeft een gootsteen.

“Wat? Een gootsteen?”

Ja inderdaad, de balk die je in de WordPress editor ziet heet kitchen sink, oftewel gootsteen.

Het kan zijn, wanneer je WordPress opstart, dat je in de editor maar één rij met iconen ziet. Om de 2e rij ook te kunnen zien klik je op het icoon “toolbar” dat rechts bovenin staat. Door opnieuw op het icoon “toolbar” te klikken, sluit je deze weer.

De tab “Tekst” voor de dapperen onder ons

In dit tabblad zie je dezelfde tekst als bij “Visueel”, maar dan onopgemaakt en met eventuele codes. Dit tabblad is met name bedoeld voor meer ervaren gebruikers en mensen die handig zijn met HTML en CSS.

de WordPress bewerker met de tab tekst

Volgende week: het beheer van reacties.

0 reacties

Plaats een Reactie

Wil je op dit artikel reageren?
Hieronder kun je jouw reactie achterlaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *