WordPress Handleiding

WordPress handleiding – Het beheer van tags

Vorige week heb ik je verteld over het beheer van categorieën binnen WordPress en wat je er allemaal mee kunt doen. Deze week ga ik je meer vertellen over tags en waar die handig voor kunnen zijn.

LET OP

Met de introductie van WordPress 5.0 en de nieuwe Gutenberg editor maakt WordPress een grote stap naar de moderne tijd. WordPress wordt met Gutenberg naar een hoger niveau getild als het gaat om het bouwen en beheren van websites.

Het betekent wel dat het contentbeheer van jouw website er anders uit gaat zien en anders gaat werken. Het kan zijn dat de bepaalde instructies in deze handleiding daarom niet meer van toepassing zijn.

In mijn artikel “Verwacht: WordPress 5.0 en Gutenberg” geef ik een uitgebreide update over de stand van zaken.

Later hoop ik in de gelegenheid te zijn om de handleiding daar waar dat noodzakelijk is aan te passen met nieuwe instructies.

Tags worden gebruikt om de kernwoorden of trefwoorden van een bericht weer te geven. Bijvoorbeeld, als je een bericht plaatst over het jubileumevenement van je bedrijf (in de categorie “evenementen”), dan kun je daar de tags “jubileum”, “feest” en “geschiedenis” aan meegeven. Als je een zogenaamde tagcloud (tagwolk) op je website plaatst, dan kunnen bezoekers via de tag “jubileum” alle berichten terugvinden die betrekking hebben op het jubileum. Ook als ze in andere categorieën zijn geplaatst, bijvoorbeeld in de categorie “bedrijfsnieuws”.

Je kunt in principe zoveel trefwoorden aan je bericht meegeven als je wilt. Maar je moet er wel rekening mee houden dat het voor je bezoeker overzichtelijk moet blijven.

Ook de zoekmachines vinden tags interessant. Echter als je te veel tags hebt die maar in één of twee berichten gebruikt worden, of als je tags té specifiek zijn, dan kan dat nadelig werken voor je zoekresultaten. Hou dus het gebruik van tags in de gaten en schoon ze regelmatig op.

TIP: Als je tags gebruikt, gebruik ze dan goed en zorg ervoor dat er niet twee tags zijn die hetzelfde betekenen (bijvoorbeeld “Google Plus” en “Google+”. Dit is verwarrend voor bezoekers en vermindert de waarde van tags.

Tags toevoegen en beheren

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Een nieuwe tag toevoegen

Om nieuwe trefwoorden toe te voegen, dien je eerst het overzicht van tags te openen. Dit gaat als volgt:

 1. Klik op “berichten” en het menu in de linkerkolom van je dashboard en daarna op “Tags”. Het volgende venster verschijnt:
  overzicht tags
  Links zie je de optie “Nieuwe tag toevoegen” en rechts zie je een overzicht van de tags die al beschikbaar zijn.
 2. Vul bij “Naam” de naam van de nieuwe tag in. In dit voorbeeld zal ik “jubileum” gebruiken.
 3. Klik vervolgens op de knop “Nieuwe tag toevoegen”. Dan zie je dat dit trefwoord in de lijst is toegevoegd:
  tag toegevoegd

Een tag wijzigen

Als voorbeeld gebruik ik hiervoor het trefwoord “Jubileum”. Deze ga ik aanpassen naar “25-jarig jubileum”.

 1. Ga in het overzicht tags met de cursor over een tagnaam. Dan komen onder de titel een aantal opties te voorschijn:
  tag aanpassen
 2. Klik op de naam van de tag of kies voor “Bewerken” om de tag te bewerken.
  tag bewerken
 3. De tag wordt geopend en hierin kun je alles wijzigen. Verander de naam van “Jubuliem” naar “25-jarig jubileum”. Wijzig de slug van “jubileum” naar “25-jarig-jubileum”.
 4. Bewaar de wijzigingen door op “Bijwerken” te klikken.

Een tag verwijderen

 1. Ga in het overzicht tags met de cursor over de tagnaam die je wilt verwijderen. Dan komen onder de naam een aantal opties te voorschijn:
  tag verwijderen
 2. Klik op “Verwijderen” om het betreffende trefwoord te verwijderen. Je krijgt dan eerst nog een melding dat je op het punt staat om de tag permanent te verwijderen. Dan klik je op “OK” en is de tag definitief verwijderd.

Een tag toevoegen in een bericht

Je kunt ook een tag aanmaken terwijl je een nieuw bericht aanmaakt of een bestaand bericht wijzigt.

 1. In zowel een nieuw bericht als een bestaand bericht zie je in de rechter kolom het blokje “Tags”. Je kunt hier één of meer trefwoorden invoeren gescheiden met een komma. Ook kun je kiezen uit de meest gebruikte trefwoorden. Ik zal hier de bovengenoemde tags gebruiken: “jubileum”, “feest” en “geschiedenis”. De tag “jubileum” is al eerder gebruikt.
  tags aanmaken in een bericht
 • 1-1. Je kunt (bij 1) de trefwoorden invoeren die je wilt gebruiken, gescheiden door een komma. In mijn geval zijn dat “feest” en “geschiedenis”. Klik daarna op “Toevoegen”.
 • 1-2. Je kunt ook (bij 2) op de link “Kies uit de meest gebruikte tags” klikken. In mijn geval zie je dan het trefwoord “jubileum”, want die had ik al eerder gebruikt. Deze kun je dan eenvoudig aanklikken om toe te voegen.

Volgende week: Het beheer van afbeeldingen en andere media.

0 reacties

Plaats een Reactie

Wil je op dit artikel reageren?
Hieronder kun je jouw reactie achterlaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *