WordPress Handleiding

WordPress handleiding – Het beheer van categorieën

Vorige week heb ik je uitgelegd hoe je binnen WordPress een nieuws- of blogbericht kunt aanmaken en beheren. Deze week ga ik je meer vertellen over categorieën en wat je er allemaal mee kunt doen.

LET OP

Met de introductie van WordPress 5.0 en de nieuwe Gutenberg editor maakt WordPress een grote stap naar de moderne tijd. WordPress wordt met Gutenberg naar een hoger niveau getild als het gaat om het bouwen en beheren van websites.

Het betekent wel dat het contentbeheer van jouw website er anders uit gaat zien en anders gaat werken. Het kan zijn dat de bepaalde instructies in deze handleiding daarom niet meer van toepassing zijn.

In mijn artikel “Verwacht: WordPress 5.0 en Gutenberg” geef ik een uitgebreide update over de stand van zaken.

Later hoop ik in de gelegenheid te zijn om de handleiding daar waar dat noodzakelijk is aan te passen met nieuwe instructies.

Berichten kunnen worden ondergebracht in één of meer categorieën. Je gebruikt categorieën om je berichten overzichtelijk in te delen in verschillende soorten rubrieken, bijvoorbeeld bedrijfsnieuws, aanbiedingen, in de pers, evenementen, et cetera. Op die manier kunnen je bezoekers gemakkelijker berichten over een bepaald onderwerp terugvinden. Ook zoekmachines kunnen de content van je website beter indexeren als je gebruik maakt van categorieën. Zij ‘verzamelen’ meerdere berichten over één onderwerp en op die manier bouw je ‘autoriteit’ met jouw website op.

Een bericht heeft altijd (minimaal) één categorie. Het is zelfs zo dat WordPress een standaard categorie heeft die automatisch aan ieder bericht wordt meegegeven: “Geen categorie”. Een categorie die “Geen categorie” heet staat op je website natuurlijk een beetje raar. Hieronder leg ik uit hoe je de naam van deze categorie “Geen categorie” kunt wijzigen.

Je kunt een bericht in meerdere categorieën indelen. Echter, om het voor je bezoekers overzichtelijk en gebruiksvriendelijk te houden en om SEO-technische redenen raad ik je aan om ieder bericht bij één enkele categorie onder te brengen.

Daarnaast is het belangrijk om niet te veel categorieën op je website te gebruiken omdat het dan ook weer minder overzichtelijk wordt. Het heeft niet zo veel zin om een categorie aan te maken waar maar één bericht in staat. Deze kun je dan beter verwijderen.

Categorieën toevoegen en beheren

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Een nieuwe categorie toevoegen

Om nieuwe categorieën toe te voegen, dien je eerst het overzicht van categorieën te openen. Dit gaat als volgt:

 1. Klik op “berichten” en het menu in de linkerkolom van je dashboard en daarna op “Categorieën”. Het volgende venster verschijnt:
  overzicht categorieen
  Links zie je de optie “Nieuwe categorie toevoegen” en rechts zie je een overzicht van de categorieën die al beschikbaar zijn.
 2. Vul bij “Naam” de naam van de nieuwe categorie in. In dit voorbeeld zal ik “evenementen” gebruiken.
 3. Klik vervolgens op de knop “Nieuwe categorie toevoegen”. Dan zie je dat deze categorie in de lijst is toegevoegd:
  categorie toegevoegd

Een categorie wijzigen

Als voorbeeld gebruik ik hiervoor de categorie “Geen categorie”. WordPress plaatst alle berichten die je zelf geen specifieke categorie meegeeft in deze categorie. Het staat een beetje ‘raar’ op je website als je tussen alle andere categorieën een categorie “Geen categorie” hebt staan. Om dat te voorkomen veranderen we de naam van “Geen categorie” naar bijvoorbeeld “Algemeen nieuws”. Zo heb je altijd zinvolle categorienamen op je website staan.

 1. Ga in het overzicht categorieën met de cursor over een categorienaam. Dan komen onder de titel een aantal opties te voorschijn:
  categorienaam aanpassen
 2. Klik op de naam van de categorie of kies voor “Bewerken” om de categorie te bewerken.
  categorie bewerken
 3. De categorie wordt geopend en hierin kun je alles wijzigen. Verander de naam van “Geen categorie” naar “algemeen nieuws”. Wijzig de slug van “geen-categorie” naar “algemeen-nieuws”.
 4. Bewaar de wijzigingen door op “Bijwerken” te klikken.

Een categorie verwijderen

 1. Ga in het overzicht categorieën met de cursor over de categorienaam die je wilt verwijderen. Dan komen onder de naam een aantal opties te voorschijn:
  categorie verwijderen
 2. Klik op “Verwijderen” om de categorie te verwijderen. Je krijgt dan eerst nog een melding dat je op het punt staat om de categorie permanent te verwijderen. Dan klik je op “OK” en is de categorie definitief verwijderd.

Een categorie toevoegen in een bericht

Je kunt ook een categorie aanmaken terwijl je een nieuw bericht aanmaakt of een bestaand bericht wijzigt.

 1. In zowel een nieuw bericht als een bestaand bericht zie je in de rechter kolom het blokje “Categorieën”. Daarin zie je de categorieën die je al eerder hebt aangemaakt. De categorie “algemeen nieuws” wordt automatisch door WordPress geselecteerd.
  categorie aanmaken in bericht
 • 1-1. Klik eerst op de link “Nieuwe categorie toevoegen”
 • 1-2. Geef dan in het vakje dat daaronder verschijnt de naam van de nieuwe categorie in.
 • 1-3. Klik vervolgens op de button “Nieuwe categorie toevoegen”.
 1. Zo heb je een nieuwe categorie aangemaakt binnen een bericht zelf. Nu kun je deze categorie selecteren en de categorie “algemeen nieuws” deselecteren.
  categorie selecteren

Volgende week: Het beheer van tags.

0 reacties

Plaats een Reactie

Wil je op dit artikel reageren?
Hieronder kun je jouw reactie achterlaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *