WordPress Handleiding

WordPress handleiding – Het beheer van berichten

Vorige week heb ik je verteld hoe je een pagina binnen WordPress kunt maken en beheren. Deze week ga ik je uitleggen hoe je binnen WordPress een nieuws- of blogbericht kunt aanmaken en beheren.

LET OP

Met de introductie van WordPress 5.0 en de nieuwe Gutenberg editor maakt WordPress een grote stap naar de moderne tijd. WordPress wordt met Gutenberg naar een hoger niveau getild als het gaat om het bouwen en beheren van websites.

Het betekent wel dat het contentbeheer van jouw website er anders uit gaat zien en anders gaat werken. Het kan zijn dat de bepaalde instructies in deze handleiding daarom niet meer van toepassing zijn.

In mijn artikel “Verwacht: WordPress 5.0 en Gutenberg” geef ik een uitgebreide update over de stand van zaken.

Later hoop ik in de gelegenheid te zijn om de handleiding daar waar dat noodzakelijk is aan te passen met nieuwe instructies.

Bij berichtenbeheer komen de volgende onderwerpen aan bod:

Het overzicht van berichten openen

Om een nieuw bericht aan te maken of een bestaand bericht te wijzigen, dien je eerst het overzicht van berichten te openen. Dit gaat als volgt.

 1. Klik op “berichten” in het menu in de linkerkolom van je dashboard of klik op “berichten” in het blokje “Op dit moment” in de rechterkolom van je dashboard.
  het overzicht van berichten openen

Nieuw bericht toevoegen

 1. In het berichtenoverzicht klik op “Nieuw bericht” in het linkermenu of op “Nieuw bericht” bovenaan.
  een nieuw bericht toevoegen
 2. Dan verschijnt het volgende venster:
  een nieuw bericht aanmaken
 • 2-1. Vul helemaal bovenaan de titel van het bericht in. De titel wordt door zoekmachines opgepikt en als heel belangrijk ervaren. Kies een goede omschrijvende titel die de lading dekt.
 • 2-2. Plaats de inhoud van het bericht in de WYSIWYG-editor.
 • 2-3. Sla tussentijds je bericht een paar keer op als concept door in de rechterkolom op “Opslaan als concept” te klikken, zoals je ook bij Word of Excel documenten doet. Als er een storing is in je pc of met de stroom, dan raak je tenminste niet alles kwijt. Ook als het bericht helemaal klaar is, maar nog niet gereed is om op de website te verschijnen, dan kun je het bericht als concept opslaan.
 • 2-4. Kies het berichttype voor je bericht.
 • 2-5. Als je gebruik wilt maken van berichtcategorieën, dan kun je die bij “Categorieën” instellen..
 • 2-6. Als je gebruik wilt maken van tags (termen), dan kun je die bij “Tags” instellen.
 • 2-7. Stel een uitgelichte afbeelding in. Dit is de hoofdafbeelding van je bericht en komt meestal bovenin te staan. Hoe een uitgelichte afbeelding precies op je website wordt weergegeven hangt vaak af van welke template je gebruikt. Je kunt ook afbeeldingen in de tekst zelf toevoegen. Hoe je dat doet, daar kom ik later op terug.
 • 2-8. Onze websites worden standaard geleverd met “All in One SEO Pack” voor zoekmachine optimalisatie. Deze stel ik zo in dat automatisch de titel en omschrijving (description) van de pagina worden gegenereerd. Zodra je een pagina als concept opslaat of publiceert, kun je deze zien onderin bij All in One SEO Pack (de titel staat bij 8A1 en de omschrijving bij 8B1).
  All in One SEO Pack
  Mocht je het niet eens zijn met dat wat er staat dan kun je dat als volgt aanpassen:

  • Bij 8A2 kun je een nieuwe titel ingeven. Gebruik niet meer dan 60 karakters.
  • Bij 8B2 kun je een nieuwe omschrijving invoeren. Gebruik niet meer dan 160 karakters.
 • 2-9 Als het bericht klaar is en op de website kan worden gepubliceerd, klik dan op “Publiceren” in de rechterkolom.

TIP

Als je wilt zien hoe het bericht eruit ziet zonder dat je het al wilt publiceren, klik dan op “Voorbeeld” in de rechterkolom (bij “Publiceren”). WordPress start dan een venster op waarin het bericht wordt getoond.

Bericht wijzigen

 1. Ga in het berichtenoverzicht met de cursor over een titel van een bericht. Dan komen onder de titel een aantal opties te voorschijn:
  een bericht wijzigen
 2. Daarna klik je op de titel van het bericht of kies je voor “Bewerken” om het bericht te bewerken.
  een bericht wijzigen
 3. Het bericht wordt geopend en hierin kun je alle aanpassingen doen die je wenst. Denk er aan om direct ook de opties van het “All in One SEO Pack” te wijzigen als dit van toepassing is.
 4. Bewaar de wijzigingen door op “Bijwerken” in de rechterkolom te klikken.

Een bericht naar de prullenbak verplaatsen

Als je een bericht wilt verwijderen, dan moet je dit bericht eerst naar de prullenbak verplaatsen. Daarna kun je het bericht permanent verwijderen of terugplaatsen in het overzicht van berichten.

 1. Ga in het berichtenoverzicht met de cursor over een titel van een bericht. Onder de titel van het bericht verschijnen een aantal opties, waaronder “Prullenbak”.
  prullenbak
 2. Klik op “Prullenbak” om het bericht naar de prullenbak te verplaatsen.

Een bericht definitief verwijderen of terugplaatsen in het overzicht van berichten

Vanuit de prullenbak kun je een bericht definitief verwijderen of terugplaatsen in het overzicht van berichten.

 1. Klik bovenin het overzicht van berichten op “Prullenbak”. De optie is alleen zichtbaar als er berichten in de prullenbak zitten.
  prullenbak in overzicht berichten
 2. De inhoud van de prullenbak wordt getoond. Er zijn verschillende mogelijkheden.
  prullenbak
 • 2-1. Om het bericht terug te plaatsen in het overzicht berichten, klik op “Herstellen”.
 • 2-2. Om het bericht definitief te verwijderen, klik op “Permanent verwijderen”.
 • 2-3. Om de hele prullenbak ineens leeg te maken en alle berichten die er in staan definitef te verwijderen, klik op “Prullenbak leegmaken”.

Categorieën

Berichten kunnen worden ondergebracht in één of meer categorieën. Je gebruikt categorieën om je berichten overzichtelijk in te delen in verschillende soorten berichten, bijvoorbeeld bedrijfsnieuws, aanbiedingen, in de pers, et cetera.

Termen / Tags

Tags kunnen worden gebruikt om bepaalde sleutelwoorden van een bericht te benadrukken. Heb je bijvoorbeeld een bericht in de categorie “bedrijfsnieuws”, dan kun je daar een aantal tags aan toevoegen zoals “jubileum”, “feest”, “50 jaar”, “geschiedenis” en dergelijke. Tags kunnen in een zogenaamde “tagcloud” worden geplaatst, waardoor de bezoeker gemakkelijker op bepaalde sleutelwoorden kan zoeken.

Volgende week: Het beheer van categorieën.

0 reacties

Plaats een Reactie

Wil je op dit artikel reageren?
Hieronder kun je jouw reactie achterlaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *