WordPress Handleiding

WordPress handleiding – Het beheer van afbeeldingen en andere media

Vorige week heb ik je verteld over het beheer van tags binnen WordPress en waar die handig voor kunnen zijn. Deze week ga ik uitleggen hoe je je afbeeldingen en andere media binnen WordPress kunt beheren.

LET OP

Met de introductie van WordPress 5.0 en de nieuwe Gutenberg editor maakt WordPress een grote stap naar de moderne tijd. WordPress wordt met Gutenberg naar een hoger niveau getild als het gaat om het bouwen en beheren van websites.

Het betekent wel dat het contentbeheer van jouw website er anders uit gaat zien en anders gaat werken. Het kan zijn dat de bepaalde instructies in deze handleiding daarom niet meer van toepassing zijn.

In mijn artikel “Verwacht: WordPress 5.0 en Gutenberg” geef ik een uitgebreide update over de stand van zaken.

Later hoop ik in de gelegenheid te zijn om de handleiding daar waar dat noodzakelijk is aan te passen met nieuwe instructies.

“Een beeld zegt meer dan 1000 woorden”

Een website wordt interessanter om naar te kijken als je (mooie) afbeeldingen en video op je website plaatst. Daarnaast kan het in sommige gevallen belangrijk of interessant zijn om bestanden te downloaden aan te bieden.

WordPress heeft een mediabibliotheek waarin alle media van de website wordt bewaard. Dat kunnen afbeeldingen (jpg, png, en dergelijke), video en audio zijn, maar dus ook documenten (Word, PDF, Excel, en dergelijke).

Je kunt media uploaden via Mediabeheer, maar ook direct wanneer je een pagina of bericht maakt of wijzigt. Beide mogelijkheden worden hieronder uitgelegd.

Media toevoegen en beheren

De volgende onderwerpen komen aan bod:

De mediabibliotheek openen

 1. Klik op “Media” in het menu in de linkerkolom van je dashboard.
  de mediabibliotheek openen
 2. Dan kom je in de mediabibliotheek met een overzicht van alle bestanden in een lijst:
  de mediabibliotheek
 3. Je kunt het overzicht van de mediabibliotheek ook aanpassen naar een zogenaamde grid layout. Klik daarvoor op het grid icoon en dan zie je de afbeeldingen op een rij en onder elkaar staan:
  de mediabibliotheek in grid layout
  Om terug te gaan naar de lijst layout, klik je op het lijst icoon. Waarmee je werkt hangt van je persoonlijke voorkeur af en ook van wat je precies in de mediablibliotheek wilt doen. Soms is het handiger om de lijst layout te gebruiken en soms de grid layout. Probeer het maar eens uit.

Media uploaden via de mediabibliotheek

 1. Open de mediabibliotheek.
 2. Klik op “Nieuw bestand” in het linkermenu of op “Nieuw bestand” bovenaan.
  de mediabibliotheek nieuw bestand
 3. Het volgende venster verschijnt:
  nieuw bestand uploaden
  Sleep bestanden vanaf je pc naar het kader of klik op “Bestanden selecteren”.
 4. In het laatste geval verschijnt een venster waarin je een bestand op je computer kunt selecteren. Selecteer in het venster het bestand dat je naar de mediabibliotheek wilt kopiëren (bijvoorbeeld een afbeelding van een waterlelie) en klik op openen. Je kunt ook meerdere bestanden selecteren en tegelijkertijd uploaden. Het bestand wordt van je computer naar de website gekopieerd. Nadat de upload is voltooid zie je in het upload venster het nieuwe bestand staan:
  nieuw bestand geupload

Afbeeldingen en andere media uploaden via een pagina of bericht

 1. Open een pagina of bericht.
  open een pagina of bericht
 2. Ga in het tekstvenster met je muis op de plaats staan waar je een bestand wilt invoegen en klik op “Media toevoegen”. Het volgende venster verschijnt:
  media invoegen

  1. In de linker kolom staan een paar keuzemogelijkheden. “Media invoegen” staat automatisch geselecteerd. Daarnaast kun je ook een “Galerij aanmaken”, een “Uitgelichte afbeelding” invoegen en een afbeelding “Invoegen via URL”.
  2. In de rechter kolom is automatisch de tab “Bestanden uploaden” geselecteerd. Hiermee kun je bestanden vanaf je pc uploaden naar je WordPress bibliotheek.
  3. Wil je een bestand invoegen dat je al eerder in WordPress hebt geladen, dan gebruik je daarvoor de tab “Mediabibliotheek”.
  4. Om een bestanden vanaf je pc te uploaden sleep je het bestand vanaf je pc naar het kader of klik je op “Bestanden selecteren”. In dat geval verschijnt een venster waarin je een bestand op je computer kunt selecteren. Selecteer in het venster het bestand dat je naar de mediabibliotheek wilt kopiëren (bijvoorbeeld de afbeelding van een gerbera) en klik op openen. Je kunt ook meerdere bestanden selecteren en tegelijkertijd uploaden. Het bestand wordt van je computer naar de website gekopieerd. je kunt dan direct ook de “Bijlagedetails” in de rechter kolom aanpassen: de titel, onderschrift, alt-tekst en omschrijving. Stel de weergave-instellingen (uitlijning, link naar en afmeting) naar wens in en klik op “In pagina invoegen”.
   bestanden selecteren
 3. Het bestand (in dit geval de afbeelding van de gerbera) wordt dan direct in het tekstveld toegevoegd:
  media toegevoegd

De instellingen van je media wijzigen

 1. Open de mediabibliotheek. Ik vind het zelf meestal het fijnste om bij het wijzigen van een mediabestand te werken vanuit de grid layout.
  media bewerken
 2. Klik het bestand aan dat je wilt wijzigen (bijvoorbeeld de afbeelding van de waterlelie). Dan verschijnt het venster ‘Bijlagedetails’:
  media wijzigen
  Je kunt hier het volgende aanpassen:

  1. Titel: de naam van het bestand in de mediabibliotheek. Let op: dit is niet de title tag die op je website wordt getoond als je met de cursor over de afbeelding beweegt! De naam wordt automatisch door WordPress aangemaakt door de naam van het bestand dat je hebt geupload. Als je alles goed hebt voorbereid, dan is de titel correct. Voor de afbeelding van de waterlelie zou het een goed idee zijn om ‘afbeelding-waterlelie’ aan te passen naar ‘waterlelie’.
  2. Onderschrift: de tekst die onder de afbeelding of document wordt getoond op je website. Of dit al dan niet te zien is hangt af van de template waarmee je werkt en of dit zo is ingesteld). Of je het onderschrift gebruikt hangt ook af van de context waarbinnen je een afbeelding plaats. Voor de afbeelding van de waterlelie zal ik hier van maken ‘paarse waterlelie’.
  3. Alt-tekst (dit veld is alleen zichtbaar als het bestand een afbeelding is): de tekst die wordt weergegeven als de browser niet in staat is om de afbeelding weer te geven. In sommige browsers is dit tevens de tekst die wordt getoond als je met de cursor over de afbeelding of document beweegt. Voor de afbeelding van de waterlelie maak ik hiervan ‘waterlelie’.
  4. Omschrijving: de beschrijving van de afbeelding of document. Dit wat een wat langere tekst zijn die de afbeelding beschrijft, bijvoorbeeld ‘paarse waterlelie met een geel hart en een wesp’.
 3. Als je het bestand hebt gewijzigd vanuit de grid layout worden de wijzigingen die je maakt automatisch opgeslagen. Je ziet dan op een gegeven moment een load icoontje in beeld (naast de bestandsgegevens) en daarna ‘opgeslagen’. Zo ziet de afbeelding van de waterlelie er dan uit:
  media na wijzigen

Het is mogelijk om een afbeelding binnen WordPress te bewerken. Je kunt dit doen door onder de afbeelding op de knop ‘Afbeelding bewerken’ te klikken. In het venster dat dan verschijnt pas je de afbeelding aan. Het beste is echter om de afbeeldingen van te voren in de gewenste uitsnede, het juiste formaat en grootte te maken en dan zul je de bewerkingsfunctie binnen WordPress niet of nauwelijks nodig hebben.

Media verwijderen

 1. Open de mediabibliotheek.
  media verwijderen
 2. Ga met de cursor over de titel van het media bestand. Onder de titel van de pagina verschijnen een aantal opties.
 3. Kies voor “Permanent verwijderen” om het media bestand te verwijderen.

Volgende week: De WordPress tekstbewerker.

4 reacties
 1. Marijke
  Marijke zegt:

  Doordat ik aan het zoeken ben hoe het kan dat ik mijn URL van de foto niet meer kan aanpassen, kwam ik op je website terecht. Nu is het mij opgevallen dat in jou voorbeelden de URL van de foto ook grijs is en jij de foto daardoor denk ik ook niet kunt aanpassen?

  Eerder kon ik dit namelijk wel doen, nu ik dit meer kan, kan ik ook mijn foto’s als link laten werken om naar een andere pagina te kunnen gaan. Op het wordpress forum krijg ik ook geen reactie, dus nu hoop ik dat jij het misschien weet?

  Groetjes Marijke

  Beantwoorden
   • Marc
    Marc zegt:

    Hoi Monique,

    Ik zit met hetzelfde probleem als Marijke, ik probeer de video url (die verwijst naar een ander adres) aan te passen, maar ik kan die locatie niet meer wijzigen. Weet jij hoe ik dat doen kan? Mijn filmpjes staan nu op een ander adres, en naar dat adres wil ik alles kunnen veranderen.

    Ik hoor het graag. Bedankt.

    Groetjes,
    Marc

   • Monique
    Monique zegt:

    Hallo Marc,

    Ik heb je een mail gestuurd met een paar vragen. Als je daarop reageert kan ik je een wat concreter advies geven.

    Hartelijke groet,
    Monique

Plaats een Reactie

Wil je op dit artikel reageren?
Hieronder kun je jouw reactie achterlaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *