Veelgestelde vragen

Op deze pagina beantwoord ik veel van je vragen. Vind jij jouw specifieke vraag niet, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik heb de veelgestelde vragen onderverdeeld in de volgende categorieën:

Vragen over de producten

Wat is een CMS oftewel Content Management Systeem?

Letterlijk vertaald betekent het: inhoud beheer systeem. Het is een software programma waarmee je de inhoud van je website kunt beheren. Ik gebruik daarvoor WordPress.

Waarom gebruik jij WordPress?

Dat leg ik haarfijn uit op de pagina waarom WordPress.

Ik heb ergens een theme gezien die ik voor mijn website wil gebruiken. Kun jij deze gebruiken om mijn website op te bouwen?

Ja dat kan. Laat mij allereerst via het contactformulier weten welke template je hebt gezien, waar (op welke site) en wat je precies op je website wilt doen, dan kan ik beoordelen of dit een kwalitatief goede template is om te gebruiken. Ik kom dan terug met een gedegen advies.

Hoe duur is een website?

Dat is de meest gestelde vraag die ik krijg en het moeilijkst te beantwoorden. Vergelijk het met het kopen van een auto. Je hebt goedkope en duurdere merken en van die merken bestaan ook weer allerlei verschillende modellen met verschillende ‘toeters en bellen’.

Voor websites geldt hetzelfde. Daarom is het voor mij belangrijk om te weten wat jij als klant wilt en wilt bereiken. En wat jouw budget is. Dan gaan wij samen bekijken wat voor website we kunnen maken die past bij jouw wensen en mogelijkheden.

Starterwebsite pakketten

Om iedereen  een mooie professionele WordPress website te kunnen leveren met een aantal basis opties, bied ik zogenaamde Starterwebsite Pakketten voor een vaste prijs.

Lees meer op Prijzen en Starterwebsite pakketten.

Wat is domeinregistratie en heb ik dat wel nodig?

Dat is de registratie van je domein. Dat is het internetadres waarop je website te bezoeken is. Daarmee heb je nog geen site, maar is wel de door jouw gekozen naam vastgelegd. Het bordje hangt op de deur. Voor iedere website heb je een domein nodig.

Je kunt ook meerdere domeinen aan één website koppelen. Bijvoorbeeld: www.destarterwebsite.nl (zonder -streepje) is gekoppeld aan www.de-starterwebsite.nl (met -streepje). Als iemand ‘vergeet’ het -streepje in te typen, komt hij of zij toch op onze website uit.

Hoe weet ik of mijn domeinnaam nog vrij is?

Ga naar de website van SIDN, vul de door jou gewenste domeinnaam in en klik op ok. Dan zie je direct of jouw naam nog beschikbaar is.

Ik raad je aan je domeinnaam zo snel mogelijk te registreren. Er zijn kapers op de kust! Zodra je je bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel, moet je eigenlijk ook je domeinnaam geregistreerd hebben (liefst al daarvoor).

Wat is webhosting?

Om bestanden op je website te kunnen plaatsen (webpagina’s, teksten, afbeeldingen e.d.) heb je ruimte op een server nodig. Die ruimte ‘huur’ je via een webhostingbedrijf. Webhosting heb je dus nodig om je boodschap aan de wereld te kunnen presenteren.

Wat houdt het onderhoudspakket WordPress up-to-date in en heb ik dat wel nodig?

Bij een systeem als WordPress zijn er regelmatig updates die doorgevoerd moeten worden. Met name beveiligingsupdates zijn erg belangrijk.

In het onderhoudspakket is inbegrepen dat:

 • ik regelmatig controleer of er updates zijn voor WordPress en/of de plugins die op je website zijn geïnstalleerd.
 • ik deze updates op jouw website installeer als zij belangrijk zijn en niet conflicteren met jouw systeem en website

Met het onderhoudspakket WordPress up-to-date koop je in feite een stukje zekerheid dat je site altijd up-to-date is en je niet voor onverwachte kosten komt te staan voor noodzakelijk updates die worden gefactureerd.

Ben ik verplicht dit af te nemen?

Nee, je hoeft dus niet per se een onderhoudspakket bij mij te bestellen, maar ik raad het wel aan. Vanwege de zekerheid en om onverwachte kosten te voorkomen.

Lees meer op WordPress technisch onderhoud.

Wat houdt de WordPress training in?

Tijdens de opbouwfase van je nieuwe website ga ik je zo snel mogelijk leren hoe jij je eigen website kunt beheren.

De WordPress training kost € 40 per uur en is een persoonlijke training die op afspraak bij mij op kantoor wordt gegeven. Hierbij kunnen maximaal 2 personen aanwezig zijn.

Mijn ervaring leert dat een persoonlijke training van 2 uur al erg intensief is. In beginsel plannen wij twee trainingssessies op verschillende data. Ik leg je uit hoe het WordPress CMS werkt en hoe je je website het beste kunt onderhouden.

Tijdens deze eerste twee sessies blijkt vanzelf of er extra trainingssessies moeten worden bijgeboekt. Uiteraard altijd in overleg met jou.

Mocht je de training liever op je eigen kantoor/werkplek krijgen dan is dat ook mogelijk. Dan komen daar de kosten voor reistijd bij op basis van € 40 per uur (dit is inclusief reiskosten).

Lees meer op WordPress Training.

Moet ik het beheer van mijn website zelf doen of kan ik het ook aan jou uitbesteden?

Je kunt het beheer van je website ook aan mij uitbesteden als je er zelf geen zin in hebt of tijd voor hebt. Ik bereken daarvoor € 50 per uur op basis van nacalculatie.

Om het voor ons beiden gemakkelijker te maken, heb ik een zogenaamde “strippenkaart”: ik factureer 10 uur voor € 450 en hou dan de uren bij die ik voor je gewerkt heb. Dat is ook nog eens één uur gratis!

Vragen over het bestelproces

Hoe kan ik een website bestellen?

Neem contact met mij op zodat we een afspraak voor een intake kunnen maken. Dat is de eerste stap.

We inventariseren jouw wensen. Tijdens dit gesprek komen vragen aan de orde als:

 • Wat wil je met je site bereiken?
 • Wat is je doelgroep?
 • Welke boodschap en sfeer moet je website uitstralen?
 • Welke functionaliteiten heb je op je website nodig?
 • et cetera.

Na deze inventarisatie maak ik een offerte zodat je vooraf precies weet waar je aan toe bent en wat jouw investering is. Ik hoop natuurlijk dat je op basis daarvan met mij in zee gaat.

Wat zijn de betalingscondities?

De betaling van jouw website project wordt door ons in twee delen opgesplitst:

 • 50% vooruitbetaling
  Zodra wij de order van je hebben ontvangen sturen wij je een orderbevestiging en een factuur voor 50% vooruitbetaling. Zodra wij deze vooruitbetaling hebben ontvangen, beschouwen wij de opdracht voor akkoord. Na ontvangst van het benodigde materiaal gaan wij voor je aan de slag.
 • 50% na oplevering
  Zodra wij je website hebben opgebouwd en de vijf meest belangrijkste pagina’s en eventueel drie items voor je blog en/of portfolio hebben klaargezet, wordt je website opgeleverd en ontvang je de factuur voor de 2e 50%. Deze dient binnen 14 dagen na factuurdatum op onze rekening te zijn bijgeschreven.

Wat is de levertijd?

Dat is de op één na meest gestelde vraag (na die over de prijs 😉 ) en is ook lastig te beantwoorden. Want dat hangt namelijk van veel factoren af. Met name ook van jouzelf, de snelheid waarmee je de vooruitbetaling doet en het door mij gevraagde materiaal aanlevert. Maar wat natuurlijk ook meespeelt is het aantal opdrachten die ik op een bepaald moment heb lopen.

Ter indicatie kun je het beste rekening houden met zo’n 2 tot 4 weken na ontvangst van de vooruitbetaling en de aanlevering van het door mij gevraagde materiaal.

Als je je website heel snel online wilt hebben, geef dat dan bij de bestelling aan, dan kan ik op dat moment bekijken wat mijn mogelijkheden zijn.

Uitleg van een aantal technische termen (op alfabet)

Blog of weblog

Een weblog of blog is een persoonlijk dagboek op een website dat regelmatig, soms meermalen per dag, wordt bijgehouden. Meestal gaat het om teksten die in omgekeerd chronologische volgorde verschijnen. De auteur, ook blogger genoemd, biedt in feite een logboek van informatie die hij wil meedelen aan zijn publiek, de bezoekers van zijn weblog. Meestal gaat het om tekst, maar soms ook foto’s (een fotoblog), video (vlog) of audio (podcast). Weblogs bieden hun lezers vaak de mogelijkheid om – al dan niet anoniem – reacties onder de berichten te plaatsen of een reactie via een Trackback-mechanisme achter te laten. Het is het persoonlijke of juist het gespecialiseerde karakter dat weblogs interessant maakt voor bezoekers.

Bron: Wikipedia.

Database

Een database, gegevensbank of databank is een digitaal opgeslagen archief, ingericht met het oog op flexibele raadpleging en gebruik. Databases spelen een belangrijke rol voor het archiveren en actueel houden van gegevens bij onder meer de overheid, financiële instellingen en bedrijven, in de wetenschap, en worden op kleinere schaal ook privé gebruikt.

Bron: Wikipedia.

Een content management systeem als WordPress heeft een database nodig om alle tekst en bestanden in op de slaan. Deze database moet beschikbaar zijn op de server waar de website staat.

Full width of boxed

Full width (oftewel: aflopend) betekent dat het ontwerp over de hele breedte van het beeldscherm doorloopt, het loopt als het ware ‘van het scherm af’.

Boxed (oftewel: omkaderd) betekent dat het ontwerp begrensd is en dat je als het ware rondom je ontwerp een kader ziet (achtergrondkleur, -patroon of -afbeelding).

voorbeeld full width design

voorbeeld full width design


voorbeeld boxed design

voorbeeld boxed design


Lay-out

Letterlijk vertaald: opmaak.

De lay-out van een website betekent de opbouw van het grafische of visuele ontwerp. Het gaat dan om de gebruikte lettertypes, de positie van de verschillende functies op de webpagina (logo, sfeerfoto, menu, tekst), de indeling van de tekst, waar de afbeeldingen staan, enzovoorts.

Open source

Letterlijk vertaald: open bron.

Open source software is computerprogrammatuur waarvan de broncode wordt vrijgegeven. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om de software te bestuderen, aan te passen en te verbeteren. De ontwikkeling van open source software komt vaak tot stand op publiekelijke en gemeenschappelijke wijze, door samenwerking van zowel individuele programmeurs als overheden en bedrijven. Open source software is tevens de meest prominente ontwikkeling in de open source beweging.

Bron: Wikipedia.

Een content management systeem als WordPress is gebaseerd op open source software.

Plugin

Plugins zijn hulpmiddelen om de functionaliteit van WordPress uit te breiden. Het gaat om kleine software programmaatjes (scripts) die op je WordPress website kunnen worden geïnstalleerd. Er zijn talloze WordPress plugins beschikbaar. Bijvoorbeeld voor het maken van een contactformulier, het optimaliseren van je website voor de zoekmachines, het publiceren van Google Maps, het toevoegen van een sitemap en nog veel meer.

Portfolio

Een portfolio is een overzicht van iemands werk. Met een portfolio kun je anderen laten zien wat voor producten je kunt leveren, wat je gemaakt of bereikt hebt en hoe je dat hebt gedaan. Het kan dan gaan om tastbare producten als bijvoorbeeld auto’s, campers en boten, maar bijvoorbeeld ook cursussen of trainingen die je aanbiedt, foto’s van een fotograaf, ontwerpen van een architect, voorbeeldteksten van een tekstschrijver of een verslag van je stage-ervaringen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het ‘past’ wel in een portfolio.

Lees meer over portfolio op Wikipedia.

Responsive webdesign

Op de pagina Responsive webdesign leg ik uitgebreid uit wat het betekent.

Sitemap

Een sitemap is een overzicht van alle pagina’s van een website en is normaal gesproken op volgorde van structuur gesorteerd. Het is een handig hulpmiddel voor bezoekers en zoekmachines om pagina’s te vinden op een site.

Websites kunnen hun zoekmachine optimalisatie verbeteren door middel van een sitemap, want een zoekmachine kan zo beter al hun pagina’s vinden.

Sitemaps kunnen niet oneindig groot zijn. De meeste zoekmachines zullen dus ook maar een beperkt aantal links volgen. Dus grote websites gebruiken ook andere technieken die er voor zorgen dat bezoekers en zoekmachines toch alle pagina’s makkelijk kunnen vinden.

Bron: Wikipedia.

Tabs

De afbeelding toont bovenaan een voorbeeld van horizontale tabs en daaronder een voorbeeld van verticale tabs. Door tabs te gebruiken kun je wat meer informatie kwijt in iets minder (beeldscherm)ruimte.

voorbeeld horizontale en verticale tabs

voorbeeld horizontale en verticale tabs

Template of theme

Een template is een sjabloon. Met behulp van templates is het mogelijk een stuk broncode te generaliseren, zodat het voor meerdere objecten (bijvoorbeeld meerdere webpagina’s) bruikbaar is.

WordPress gebruikt de term ‘theme’ (thema). Er zijn inmiddels duizenden WordPress themes beschikbaar. Een deel daarvan is gratis, een deel daarvan is betaald. Deze laatste groep (de zogenaamde premium themes) bieden vaak meer mogelijkheden, opties en functionaliteiten, zijn vaak (niet altijd!) beter van kwaliteit en worden (meestal) beter ondersteund.

Toggles

Toggles op websites zijn eigenlijk een soort ‘schakelaars’: door erop te klikken komt er informatie vrij, nog een keer klikken en de informatie wordt weer verborgen. Ik heb toggles gebruikt op deze pagina voor de veelgestelde vragen. Je kunt zo wat meer informatie kwijt in iets minder (beeldscherm)ruimte.

Widget

Een widget is zoiets als een gadget, een hebbedingetje. Iets extra’s dat je website kan completeren.

WordPress widgets zijn een soort mini plugins (kleine programmaatjes) voor de zijbalk of de voet van je website. Deze zijn vaak zo geschreven dat ze vrij eenvoudig te plaatsen zijn zonder dat je de code van je template hoeft te wijzigen. Bijvoorbeeld voor het aanmelden voor je digitale nieuwsbrief, of het weergeven van je laatste Twitter berichten.

Zoekmachineoptimalisatie

Een mooi woord voor Scrabble dat wil zeggen dat je site goed gevonden wordt. Door de zogeheten zoekmachines, en daarmee door jouw potentiële bezoekers.

Zoekmachines als Google, Bing en Yahoo grazen 24 uur per dag het net af. Hoe beter jouw site technisch èn inhoudelijk is afgestemd op de voor jou relevante zoekwoorden, hoe sneller je site gevonden wordt.

Een goed opgebouwde site bespaart je daarnaast heel veel extra promotiekosten.

Ik installeer op iedere WordPress website een speciale plugin waarmee je je site kunt optimaliseren voor de zoekmachines.

Lees ook het artikel “Zoekmachine Optimalisatie: waar staan we nu?”.