Ondernemen is: vooral heel hard werken en echt super leuk!

Pasgeleden heeft Jorick Boer, mijn overbuurjongen, mij een interview afgenomen over  ondernemen en het ondernemerschap. Jorick zit in de eerste klas van de middelbare school. Waarschijnlijk formuleer ik het nu niet helemaal goed, maar ik ben al zo lang niet meer thuis in het hoe en wat voor wat betreft het onderwijs… Ik vind het zo leuk geworden dat ik dit interview graag wil delen met mijn publiek.

Oh ja, Jorick heeft een 7,5 voor zijn werkstuk gekregen en was daarmee de beste van de klas! Natuurlijk vinden wij het allebei leuk om je reactie te ontvangen. Ik geef het woord aan Jorick:

Inleiding:

Ik heb mijn interview afgenomen bij een ondernemer, die zelf websites ontwerpt en bouwt voor bedrijven en daar tegenwoordig ook een behoorlijk belegde boterham mee verdient. Ik heb het natuurlijk over niemand minder dan Monique Martens!

1. Waarom bent u begonnen als ondernemer?

Dat is een hele leuke vraag!

Ik ben in het verleden werkzaam geweest bij heel grote bedrijven. Internationale bedrijven waarbij ik een best zware baan had in marketing en verkoop. Op een gegeven ogenblik kreeg ik het gevoel dat wat ik deed niet helemaal was wat ik wilde. Toen heb ik mezelf twee vragen gesteld:

  1. “Wil ik dit werk blijven doen tot ik met pensioen ga?” Nou daar kon ik een heel duidelijk “nee” op antwoorden.
  2. En de andere vraag was: “Wil ik met pensioen gaan en denken: had ik het maar geprobeerd!” Dat was ook een heel duidelijke “nee”.

Toen heb ik mijn baan opgezegd en ben ik voor mijzelf gaan werken.

2. Wat vindt u leuk aan ondernemen?

Wat ik heel leuk vind aan ondernemer zijn, is dat ik zelf mag bepalen wat ik doe en hoe ik dingen aanpak in mijn bedrijf.

3. Ik heb uw sites Arti-Sign en De Starterwebsite bekeken. Daarop staat heel veel informatie, maar hoe zou u uw site in één zin beschrijven?

Dat is een moeilijke vraag, daar overval je me mee. Nou, Arti-Sign is een bedrijf dat websites maakt en mijn eigen website is een website die vooral klanten en potentiële klanten informeert over wat er allemaal bij komt kijken en wat er allemaal voor mogelijkheden zijn. En ik wil natuurlijk ook laten zien aan mensen wat ik allemaal gemaakt heb, dus er staat ook een portfolio op waar mensen kunnen zien wat ik al eerder heb gedaan.

4. Waarom hebt u destijds voor die naam gekozen?

Die naam was niet zo’n hele handige naam, bleek achteraf, want het is eigenlijk een samenvoeging van “arti” wat voor kunstzinnig staat, en “sign” en als je dat heel snel uitspreekt dan zeg je bijna “design” dus eigenlijk “artdesign”. Dus het op een creatieve manier designs maken en bouwen van websites. Zo ben ik op die naam gekomen. Alleen het vervelende aan die naam is dat heel veel mensen de naam verkeerd spellen.

5. Wat voor sites maakt u?

De meeste websites die ik maak zijn informatieve sites, maar ook vaak websites waar mijn klanten willen laten zien wat zij kunnen, en wat zij kunnen bieden. Maar ook webwinkels bijvoorbeeld.

Mijn doelgroepen zijn heel erg divers. Ik heb bijvoorbeeld een website voor een peuterboekenschrijfster gemaakt. En een website voor een bedrijf dat lijm maakt voor gevelbeplating. En ik heb ook een website voor een kunstenaar gemaakt. Ontzettend divers dus!

6. Wat voor klanten heeft u dan? Eenmalige klanten of terugkerende klanten?

Ja, het komt wel voor dat klanten terug komen bij mij voor een nieuwe website na een aantal jaar, maar met de meeste klanten heb ik wel een langdurige relatie. Als eerste bouw ik een website voor ze, maar een website moet ook technisch onderhouden worden. En daar sluit ik dan een soort onderhoudscontract voor af, dus die klanten blijven eigenlijk jarenlang bij mij klant.

7. Waarin onderscheidt u zich van andere web-designers?

Voor mij is de toegankelijkheid en de gebruiksvriendelijkheid van websites erg belangrijk. Het grappige is dat ik niet echt met computers ben opgegroeid, want ik ben al van een generatie daarboven. Maar wat mijn klanten vooral heel erg fijn en prettig vinden is dat ik met ze meedenk, en dat ik er altijd voor zorg dat de website die ze krijgen past bij hun wensen. Ik hou er rekening mee wat hun klanten interessant vinden. Want als hun klanten het niet interessant vinden doen ze ook niets met die website.

8. Hoeveel tijd heeft u nodig om een website te maken voor een klant?

Dat is heel erg verschillend dat kan variëren tussen bijvoorbeeld 20 uur en 100 uur. Dat hangt er wel een beetje van af wat de klant allemaal op de website wil.

9. Kunt u uitleggen welke stappen je moet doorlopen om een website te bouwen?

Hoe het in zijn werk gaat is dat ik eerst met de klant ga praten om te vragen wat precies de doelstelling is van hun website, en wat ze er allemaal op willen of wat ze ermee willen kunnen en uiteraard ook hoe het er uit moet komen te zien.

Dan moet een klant allemaal dingen voorbereiden, teksten en afbeeldingen die op een website moeten komen staan. Daar kan ik ze uiteraard ook mee helpen maar niet iedereen wil dat en niet iedereen kan dat betalen.

Dan leveren zij die aan mij aan en dan ga ik een webhosting contract afsluiten bij een webhosting bedrijf als de klant dat nog niet gedaan heeft, want dat heb je nodig om jouw website ergens neer te mogen zetten.

Dan ga ik het systeem installeren. En daar bovenop ga ik de website bouwen en vullen. En als dat klaar is ga ik de klant training geven, want de meeste klanten willen zelf af en toe ook een nieuwsbericht of een portfolio kunnen plaatsen. Dus dan ga ik ze leren hoe ze hun eigen website kunnen beheren, en dan wordt de website opgeleverd.

10. Is er ook een site geweest waar u erg trots op bent?

Eigenlijk ben ik op alle websites die ik gemaakt heb wel trots, want ik vind het altijd erg prettig om te horen dat een klant achteraf heel erg blij is. Ik heb nog nooit een klant meegemaakt die teleurgesteld was en bij mij weg gegaan is. Dus dan mag je eigenlijk wel trots zijn op alles wat je gemaakt hebt, toch?

11. Zijn er ooit sites op internet die u zou willen verbeteren, en waarom?

Ja, ik zie best wel veel websites die niet zo heel erg goed in elkaar zitten. Die bijvoorbeeld technisch verouderd zijn of qua uitstraling verouderd zijn, maar ook websites die alleen dienen als een visitekaartje voor het betreffende bedrijf waar ze eigenlijk veel meer mee zouden kunnen doen. En dan denk ik wel eens “ja dat bedrijf of die persoon zou echt wel aan een nieuwe website toe zijn”. Maar mijn ervaring leert dat het niet veel zin heeft om het tegen die mensen te zeggen, want daar zijn ze dan ook meestal niet zo blij mee.

12. Heeft u nog plannen voor de toekomst voor uw bedrijf, en welke?

Ja, voorlopig wil ik alleen ieder jaar weer een beetje groeien, en het gaat gelukkig heel goed met mijn bedrijf. Uiteraard wil ik ook wat de ontwikkelingen betreft voor websites en internet zo veel mogelijk bijblijven, en dan hoop ik eigenlijk dat mijn bedrijf over een jaar of vijf ongeveer twee zo groot is als nu.

13. Kunt u deze zin aanvullen: ondernemen is…….?

Vooral heel hard werken! Veel mensen denken dat je als ondernemer als je een goed idee hebt, dat je er vanzelf wel komt, maar dat is niet zo. Ik ben nu vijftien jaar ondernemer en ik heb heel hard moeten werken om te komen waar ik nu ben.

Maar het is uiteraard ook ontzettend leuk dat je datgene kan doen dat je zelf heel erg leuk vindt, en dat je zelf mag bepalen wanneer je dat doet en hoe je dat doet!

14. En dan heb ik nog een afsluitende vraag voor u: als ik zou gaan ondernemen welke advies/tips zou u mij dan meegeven?

Dan zou ik je willen aanraden om er heel goed over na te denken wat je gaat doen, en hoe je dat gaat doen.

Het is natuurlijk ook wel belangrijk om naar de financiële kant te kijken, want zeker als je in een situatie zit dat je bijvoorbeeld een gezin hebt moet je er wel rekening mee houden dat je je gezin ermee moet kunnen onderhouden. Het is dus niet zomaar een hobby die je hebt. Je moet het echt goed gestructureerd aanpakken!

Waar heel veel ondernemers niet over nadenken is aan de verdere toekomst. Daar ben jij nu nog erg jong voor maar er komt ooit een tijd dat je ook met pensioen gaat. Veel ondernemers die ik ken hebben helemaal niets geregeld voor als zij dan straks met pensioen gaan. En dat is wel iets wat je altijd even moet meenemen in je gedachten.

Erg bedankt dat ik dit interview mocht afnemen, ik heb er veel van geleerd.

De conclusie is:

“Als je gaat ondernemen moet je eerst goed nadenken wat je gaat doen en hoe je dat gaat doen. Je moet een goed idee hebben en dat gestructureerd aanpakken. Je moet je gezin ermee kunnen onderhouden en iets regelen voor je pensioen. Dan kom je er wel met ondernemen!”

Einde!

(Geschreven door Jorick Boer, 1iVd/e)

0 reacties

Plaats een Reactie

Wil je op dit artikel reageren?
Hieronder kun je jouw reactie achterlaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *