hyperlinks wel of niet openen in een nieuwvenster

Hyperlinks openen in een nieuw venster of niet?

Regelmatig heb ik met klanten de discussie of een hyperlink nu in een nieuw venster geopend moet worden of niet. Helaas worden op veel websites links nog steeds in een nieuw venster geopend.

Voordat je dit voorbeeld volgt, wil ik je enkele argumenten meegeven om er nog eens goed over na te denken of dat wel de juiste manier is.

Waarom geen hyperlinks openen in een nieuw venster

  • Hyperlinks niet openen in een nieuw vensterTenzij je hen waarschuwt, verwachten webgebruikers dat de nieuwe pagina in hetzelfde venster wordt geladen. Onverwachte verrassingen kunnen leuk zijn, maar niet als je op het web aan het surfen bent.
  • In een nieuw venster werkt de terug knop van de browser niet meer. Deze knop is de op een na meest gebruikte navigatie functie (na het volgen van een link)!
  • Een nieuw venster openen kan erg verwarrend zijn voor mensen met weinig internetervaring of een visuele handicap. Zij realiseren zich vaak niet dat er een nieuw venster is geopend en raken daardoor het spoor bijster.
  • Per definitie een nieuw venster gebruiken is niet erg respectvol naar de webgebruiker. Als zij een nieuw venster willen dan vragen zij er wel om. In de tegenwoordige browsers zijn er meer mogelijkheden gekomen voor het openen van links, zoals met tabbladen. Laat de bezoeker zelf kiezen waar die zich het prettigst bij voelt.
  • Het openen van een nieuw venster resulteert in een overvolle taakbalk waardoor de gebruiker gedesoriënteerd kan raken.

Maar is het dan niet zo dat ik mijn bezoekers kwijt raak?

Dat is niet vanzelfsprekend het geval.

Bezoeker blijven op een website omdat ze er de informatie kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn, of omdat het hen helpt hun doelen te realiseren, niet omdat het venster nog open staat…

Als iemand terug wil naar uw website gebruiken ze de terug knop. Als er een nieuw venster is gebruikt, functioneert de terug knop niet meer en kunnen ze dus niet terug op je website komen (met alle frustraties van dien).

Wanneer een hyperlink wel in een nieuw venster openen

  • Hyperlinks openen in hetzelfde vensterHet is mogelijk dat het openen van de link in het huidige scherm een proces onderbreekt dat aan de gang is, zoals bijvoorbeeld het invullen van een formulier.
  • De link leidt naar een niet HTML bestand, bijvoorbeeld een .pdf.
  • De link voorziet de gebruiker van hulp bij iets dat ze op de huidige pagina moeten uitvoeren.

In al deze gevallen is het belangrijk om de bezoeker te waarschuwen dat de betreffende link in een nieuw venster geopend wordt.

Conclusie

Denk lang en goed na voordat je een link in een nieuw venster laat openen. Meestal is het het beste om links in hetzelfde venster te openen.

Als het ondanks alles toch nodig is om een link in een nieuw venster te openen, waarschuw de bezoeker dan vooraf – tenzij het nu juist de bedoeling is om je bezoekers een nogal onwelkome verrassing te bezorgen!

0 reacties

Plaats een Reactie

Wil je op dit artikel reageren?
Hieronder kun je jouw reactie achterlaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *