Waarom ik WordPress als basis inzet voor jouw website

De belangrijkste redenen (voordelen dus) daarvoor zijn:

1Wordpress is een bijzonder gebruiksvriendelijk systeem, zowel voor de gebruiker als de webbouwer. Iedereen kan er redelijk snel mee leren werken. Het zelf beheren van pagina’s, nieuws, portfolio, teksten, afbeeldingen is erg eenvoudig.

2Waar WordPress ooit ontstaan is als typisch blog systeem, is het de laatste jaren uitgegroeid tot een volwaardig CMS (Content Management Systeem) dat voortdurend in ontwikkeling is.

3Wordpress is gratis. Het klopt inderdaad dat de software (broncode) van WordPress voor iedereen gratis beschikbaar is. Toch wil ik hier nog een paar opmerkingen over maken.

4Wordpress is zoekmachine vriendelijk. Door gebruik te maken van WordPress zorg je er voor dat je automatisch hoger scoort in de zoekmachines. Tijdens de opbouw installeer ik een extra plugin waarmee je je website nog beter kunt optimaliseren voor zoekmachines.

5Met WordPress kan je website redelijk snel live gaan. Als je je hebt voorbereid en goed weet wat je wilt (wat betreft teksten, afbeeldingen, noem maar op), dan zijn enkele (werk)dagen soms al voldoende om je website te realiseren.

6Wordpress is een open source CMS. Door de zeer actieve community wordt de software elke dag beter. Klein nadeel daarvan is dat je continu op de hoogte moet blijven van veranderingen en dat je noodzakelijke updates moet verwerken in je site.

Zijn er ook nadelen aan WordPress?

1Ik moet eerlijk zijn: WordPress is niet zo ‘gratis’ als het lijkt. De software (broncode) is weliswaar voor iedereen gratis beschikbaar, maar het ‘bouwen en houden’ van een WordPress website brengt zeker wel kosten met zich mee. Bekijk met welke kosten je rekening moet houden.

2Om een WordPress website te maken vraagt zeker meer kennis dan om ‘even een blog aan te maken’, zoals WordPress ooit is gestart. De keuze aan templates en plugins is erg groot en het is moeilijk voor een ‘leek’ om te beoordelen of deze technisch wel goed in elkaar zitten.

3Als gevolg van het aantal updates van zowel WordPress zelf als de plugins, moet je het beheer van een WordPress website zeker niet onderschatten.

WordPress logo

WordPress gratis?

Dat WordPress gratis is mag een voordeel genoemd worden. Toch wil ik daar een paar kanttekeningen bij maken. Vaak denken mensen dat een website op basis van WordPress gratis is omdat de broncode gratis beschikbaar is, maar dat is (helaas voor hen) niet het geval.

WordPress is een open source software met een GPL (general public license) wat zoveel wil zeggen als: iedereen mag het downloaden, aanpassen en het vervolgens doorverkopen. Het gebruik is geheel kosteloos, de broncode wordt meegeleverd en je bent verder niet gebonden aan een specifieke leverancier.

Kosten voor een WordPress website waar je rekening mee moet houden:

  • Domeinregistratie en webhosting van je website.
  • Installatie van de software op je server. Dit is eenmalig en is bij mij in de prijs van de website inbegrepen.
  • De software (lees: fundament) is weliswaar gratis beschikbaar, maar daar moet dan nog wel een website of weblog (lees: huis) op gebouwd worden. Als je handig bent en veel tijd hebt kun je dat wellicht zelf doen op basis van de vele WordPress templates die er beschikbaar zijn. Heb je geen tijd, of wil je er zeker van zijn dat je website professioneel opgebouwd wordt, dan kun je een webbouwer inschakelen die met WordPress werkt. Zoals De Starterwebsite! Kijk wat een website bij mij kost.
  • Een belangrijk aspect is de veiligheid en het up-to-date zijn van je website. WordPress en eventuele plugins vereisen regelmatige updates. Bij een licentie software is dat normaal gesproken bij het onderhoudscontract inbegrepen, bij open source software moet dat separaat berekend worden. Ik bied daarvoor het speciale onderhoudspakket WordPress up-to-date.

WordPress is een zogenaamd Open Source systeem. Er gaat echter een commercieel bedrijf schuil achter WordPress (Automattic.com). De vraag is daarom: zal WordPress altijd gratis blijven?