WordPress Handleiding

WordPress handleiding – Het beheer van pagina’s

Vorige week heb ik je laten zien wat het verschil is tussen pagina’s en berichten. Deze week ga ik je vertellen hoe je een pagina binnen WordPress kunt maken en beheren.

Bij paginabeheer komen de volgende onderwerpen aan bod:

Het overzicht van pagina’s openen

Om een nieuwe pagina aan te maken of een bestaande pagina te wijzigen, dien je eerst het overzicht van pagina’s te openen. Dit gaat als volgt.

 1. Klik op “Pagina’s” in het menu in de linkerkolom van je dashboard of klik op “Pagina’s” in het blokje “Op dit moment” in de rechterkolom van je dashboard.
  het overzicht van paginas openen

Nieuwe pagina toevoegen

 1. In het paginaoverzicht klik op “Nieuwe pagina” in het linkermenu of op “Nieuwe pagina” bovenaan.
  een nieuwe pagina toevoegen
 2. Dan verschijnt het volgende venster:
  een nieuwe pagina aanmaken
 • 2-1. Vul helemaal bovenaan de titel van de pagina in. De titel wordt door zoekmachines opgepikt en als heel belangrijk ervaren. Kies een goede omschrijvende titel die de lading dekt.
 • 2-2. Plaats de inhoud van de pagina in de WYSIWYG-editor.
 • 2-3. Sla tussentijds je pagina een paar keer op als concept door in de rechterkolom op “Opslaan als concept” te klikken, zoals je ook bij Word of Excel documenten doet. Als er een storing is in je pc of met de stroom, dan raak je tenminste niet alles kwijt. Ook als de pagina helemaal klaar is, maar nog niet gereed is om op de website te verschijnen, dan kun je de pagina als concept opslaan.
 • 2-4. Kies waar de pagina op de website staat. Is het een hoofdpagina van het hoofdmenu of hoort de pagina onder een andere pagina. En op welke volgorde komt de pagina. Zo breng je structuur aan in de indelingen van je pagina’s.
 • 2-5. Stel een uitgelichte afbeelding in. Dit is de hoofdafbeelding van je pagina en komt meestal bovenin te staan. Hoe een uitgelichte afbeelding precies op je website wordt weergegeven hangt vaak af van welke template je gebruikt. Je kunt ook afbeeldingen in de tekst zelf toevoegen. Hoe je dat doet, daar kom ik later op terug.
 • 2-6. Onze websites worden standaard geleverd met “All in One SEO Pack” voor zoekmachine optimalisatie. Deze stel ik zo in dat automatisch de titel en omschrijving (description) van de pagina worden gegenereerd. Zodra je een pagina als concept opslaat of publiceert, kun je deze zien onderin bij All in One SEO Pack (de titel staat bij 6A1 en de omschrijving bij 6B1).
  All in One SEO Pack
  Mocht je het niet eens zijn met dat wat er staat dan kun je dat als volgt aanpassen:

  • Bij 6A2 kun je een nieuwe titel ingeven. Gebruik niet meer dan 60 karakters.
  • Bij 6B2 kun je een nieuwe omschrijving invoeren. Gebruik niet meer dan 160 karakters.
 • 2-7 Als de pagina klaar is en op de website kan worden gepubliceerd, klik dan op “Publiceren” in de rechterkolom.

TIP

Als je wilt zien hoe de pagina eruit ziet zonder dat je de pagina al wilt publiceren, klik dan op “Voorbeeld” in de rechterkolom (bij “Publiceren”). WordPress start dan een venster op waarin de pagina wordt getoond.

Pagina wijzigen

 1. Ga in het paginaoverzicht met de cursor over een paginatitel. Dan komen onder de titel een aantal opties te voorschijn:
  een pagina wijzigen
 2. Daarna klik je op de paginatitel of kies je voor “Bewerken” om de pagina te bewerken.
  een bestaande pagina wijzigen
 3. De pagina wordt geopend en hierin kun je alle aanpassingen doen die je wenst. Denk er aan om direct ook de opties van het “All in One SEO Pack” te wijzigen als dit van toepassing is.
 4. Bewaar de wijzigingen door op “Bijwerken” in de rechterkolom te klikken.

Een pagina naar de prullenbak verplaatsen

Als je een pagina wilt verwijderen, dan moet je deze pagina eerst naar de prullenbak verplaatsen. Daarna kun je de pagina permanent verwijderen of terugplaatsen in het overzicht van pagina’s.

 1. Ga in het paginaoverzicht met de cursor over een paginatitel. Onder de titel van de pagina verschijnen een aantal opties, waaronder “Prullenbak”.
  een pagina naar de prullenbak verplaatsen
 2. Dan klik je op “Prullenbak” om de pagina naar de prullenbak te verplaatsen.

Een pagina definitief verwijderen of terugplaatsen in het overzicht van pagina’s

Vanuit de prullenbak kun je een pagina definitief verwijderen of terugplaatsen in het paginaoverzicht.

 1. Klik bovenin het paginaoverzicht op “Prullenbak”. De optie is alleen zichtbaar als er pagina’s in de prullenbak zitten.
  prullenbak in paginaoverzicht
 2. De inhoud van de prullenbak wordt getoond. Er zijn verschillende mogelijkheden.
  prullenbak
 • 2-1. Om de pagina terug te plaatsen in het paginaoverzicht, klik op “Herstellen”.
 • 2-2. Om de pagina definitief te verwijderen, klik op “Permanent verwijderen”.
 • 2-3. Om de hele prullenbak ineens leeg te maken en alle pagina’s die er in staan definitef te verwijderen, klik op “Prullenbak leegmaken”.

Volgende week: Het beheer van berichten.

0 reacties

Plaats een Reactie

Wil je op dit artikel reageren?
Hieronder kun je jouw reactie achterlaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *